lördag 12 juli 2008

Varmare än i tropikerna...

Nej, nej, jag skriver absolut inte om sommarvädret!
Denna sommar har inte alls varit särskilt varm så långt, snarare tvärt om...
*
Då är det gode skönt att man kan finna lite värme i mor och fars söta lilla vedeldade bastu. Den "fyrkantiga" delen är omklädningsrum och den runda delen är själva bastun, en glasdörr skiljer de olika delarna åt.

Mitt inne i bastun står ett runt bastu aggregat som är bastuns heta värmande hjärta.
Värme finns det gott om när man eldar i detta aggregat och man kan lätt överdosera den, då får man fly fältet ut i den svala friska luften ett tag!


Ibland är det ju så att man slänger på lite för mycket vatten då den tornedalska bastu-genen tar över! :p






På väggen hänger det en gullig tavla som jag och min far har fyndat på loppis en gång i tiden, med det rätta budskapet. (Ja, jag har fått med honom på loppis, han e cool min käre far!;)

Smarta krokar för handdukarna som går att vrida lite hur som haver.
*
Nu är jag lite nyfiken, brukar ni bada bastu? :)

25 kommentarer:

Anonym sa...

Gud så mysigt!! Hemma (där jag är uppvuxen) har vi också en söt bastu utomhus och då ääälskar jag att bada men annars blir det inte så mycket. Gillar som bäst om man kan basta och sedan bada i en sjö (här är man inte lite kräsen.. hhahah)
Kramis

martina sa...

Godmorgon! Vilken mysig bastu, det var minsann länge sedan jag basta. Jag kan bara sitta korta stunder!

Anonym sa...

Det ser mysigt ut! Men jag badar inte bastu, jag tycker det är obehagligt. Ha en trevlig helg!

Lady Thirty sa...

hm, jag är nog ingen bastutjej...har badat bastu några få gånger i mitt liv, men jag tycker nog att det är lite för jobbigt :) min Kärlek däremot ÄLSKAR att bada bastu och skulle göra det varje dag om han kunde.

kram

Fia sa...

nu längtar man till att bada bastu igen..

badade mycket när jag var liten hos mina morföräldrars sommarstuga... nu för tiden blir det inte så ofta tyvärr... tjatar lite titt å tätt på gubben att jag vill att vi ska bygga en ( eller han rättare sagt :D )

ha det gott

Anonym sa...

Hej! Klart jag bastar! Nyss hemkommen till Varberg från 2 veckor i Korpilombolo.
Kul att hitta din sida.

Anonym sa...

Vilket lyx med bastu! :) Och tavlan var verkligen klockren :D
Jag är ingen bastumänniska, tycker att det blir svårt att andas, men jag börjar lära mig! Kommer kanske med åldern? :)

Anonym sa...

Vad mysigt det såg ut,Nu för tiden blir det inte att man bastar så mycket men när jag är hemma hos mina föräldrad som har en vedeldad bastu kan man ju inte låta bli =)
Ha en bra dag!
Kramis Rebecka

StrandviksVillan sa...

När man bor i Finland förväntas man väl bada bastu... men vi funderar på att skippa bastun i vårt hus (inte inredd ännu) och istället göra utrymmet till torkrum för tvätten eller eventuellt ställa dit ett badkar. När jag badar bastu gör jag det helst vid nån sommarstuga, i en vedeldad bastu, gillar inte elvärmda bastur.
Den du visar är väldigt originell och mysig!

Unknown sa...

Åh herregud så myssigt! Är den hemma hos er?
Kram Petra
http://www.metrobloggen.se/romantiskahem

Emma sa...

Det ser ju jättemysigt ut...en sån skulle man ha!!!=) Vi har en icke fungerande bastu i källaren som vi ska göra iordning när det är dags för källarrenovering...eftersom sambon e halvfinsk så gillar han att bada bastu;)Ha en trevlig kväll, kram emmsan

Elisa Day sa...

Jag älskar att bada bastu! Speciellt vedeldad bastu.

Ellas Inspiration sa...

Vilken härlig bastu! Brukar inte själv göra det men bor med tre bastutokiga som under glada tillrop vill att vi bygger bastu i huset...

Ha en fortsatt mysig helg!

Kram Karin

Mjuka sa...

Så underbart!!!!
kramar M

Estella sa...

Å vad mysigt med bastu - det var hur länge sen som helst! Så naturligt och typiskt nordiskt. Jag diggar skylten som din pappa hittade på loppis.

Kram,
E

Anonym sa...

Klart vi bastar :D Var filmen bra?

Sara sa...

Hej! Som svar på din fråga: ja brickan är oxå från ikea:)

Vilken fin bastu. Jag brukar inte basta så ofta, men jag skulle gärna vilja prova på att bada kallt och sen slänga sig i snön och sen in i bastun typ, haha!

Katta sa...

jag gillar egentligen inte att basta men så kall som senaste veckorna varit denna sommar skulle det vara rätt skönt ändå. Vilken fin luffarslöjdsbur du visade i ett tidigare inlägg. Ha det bra, kram Katta.

Mer av allt sa...

Vilken härlig och fin bastu! Vi hade vedeldad bastu i vår sommarstuga när jag var liten. Hemma har vi en elektrisk variant och den används minst en gång i veckan under vintertiden. Man blir så härligt ren och sover så gott efter ett bastubad!
Ha en bra söndag!

Anonym sa...

Jisses vilken underbar bastu :)

karofina sa...

bastu hade man ju gäna velat ha, men det är som sagt mycket man vill ha här i livet ;)

jag infinner mig gärna i bastun när jag är i simhallen, sitter gärna länge om jag är utan barn (vilket man väldigt sällan är).

den där födelsedagsvaxdukn letade jag efter då jag var på hemtex sist, men hittade den inte... men den är så skön!! men blir ju lycklig! :)

kram från mig!

Maria sa...

Vedeldad bastu i mammas och pappas stuga är det skönaste som finns. Och vattnet i bastun är från havet och värms i en behållare. Sedan blandar man själv i baljor kallt havsvatten med varmt till rätt temperatur. Härligt att hälla ganska kallt vatten över sig när man är bastuvarm. Men vi har tyvärr ingen bastu hemma...

Anonym sa...

Så mysigt! Jag badar nästan bara bastu när jag är hos släktingar i Dalarna och det är härligt. Kram

Dicksonska våningen sa...

Hej hej!
Den 21:e skulle internet komma till huset sa sambon! Då är jag tillbaka - men jag kikar hos er ibland när det är lugnt på jobbet...
Kram Annika

B-b-b-etty sa...

varifrån i tornedalen är din mamma/pappa ifrån?

Bloggarkiv