söndag 15 juni 2008

Hemma hos mor och far

Jag har varit på besök hos min släkt i Kiruna i helgen, tyvärr glömde jag kameran hemma.. Hade planer på att göra ett "hemma hos" reportage i min morbrors nybygda fjällstuga som ligger vackert belägen vid Kalixälv med Kebnekaise som utsikt vid klart väder! :)


Det här med "hemma hos reportage" är något jag ska börja med här på min blogg då jag tycker det är hur kul som helst att fota och att inspireras av andra.


Här följer en del bilder från min mamma och pappas underbara timmerhus som ligger vackert belägen vid havet. Det är 160 år gammalt och är ett häbre som är ihopbyggt med en bagarstuga så huset är i två olika höjder. Bagarstugedelen är bara en plan och innefattar hall, kök och badrum. I häbre-delen finns vardagsrum sovrum och ett mysigt loft där jag hade mitt rum när jag bodde hemma.

I hallen finns en "bak-spade" där en del av de olika ägarna av huset står uppskrivna, det flyttades i delar från en annan by 1946 och har alltså inte stått här mer än ca en tredjedel av sitt liv. Vi är de första som har bott här året runt då det var en "dragig" timmerstuga utan vatten och avlopp då vi köpte det. Tyvärr hade husets timmer farit ganska illa så det var tvunget att renoveras både på ut och insidan. Det är endast i hallen som timmret är synligt. Husets namn är Enebacken, av namnet kan man nog räkna ut vad som växer på tomten!


Min mamma har på "äldre dagar" blivit mera intresserad av inredning och vi brukar fara och handla tillsammans till deras hem! Min käre far tycker dock att vi är farliga tillsammans, då våra shoppingturer ibland slutar med att vi kommer hem med ett helt nytt möblemang! :p







Mamma har en blandning av gammal och modern stil och är ganska vågad av sig har jag kommit fram till. Hallen är målad i en skarp grön kulör och soffan har jag målat i "skrapa-nöta-fila" tekniken som jag älskar med lager på lager färg. Naturligtvis är den skarpa gröna färgen fångad i den också!
Deras kök är nyrenoverat och till stora delar från IKEA. Mitt i köket står det en enorm öppen spis som verkligen väcker uppmärksamhet då den fyller ut ca 5 kvm av golvet med sin stolta uppenbarelse. En gång fick min mor ett infall att den var så stor och att den skulle bort för att ersättas av en köksö, men se där blev hon nerröstad. Jag anser att spisen är husets hjärta och den ska vara kvar, hon har nog ändrat sig nu när hon såg att köket vart så pass bra trots allt!

I det höga taket finns de gamla takbjälkarna som är målade av en konstnär som heter Svante Snell år 1949. De är helt underbara och folk brukar alltid lägga märke till dem trots att de sitter i taket. Anledningen till att folk tittar upp är nog för att de slås av rymden och luftigheten i rummet då det säkert är 3, 5 meter upp till högsta bjälken.





















Detta hus har så mycket själ och hjärta med all sin histora och mina föräldrar har nog aldrig ångrat allt hårda slit och arbete som det har inneburit att få huset färdigt. Fast färdigt blir ju aldrig ett hus, det är alltid några pågående projekt på gång. Nu ska vardagsrummet byta från sin blå skrud till en mera lugn och harmonisk vit tapet.




Överallt finns en massa gamla detaljer, jag ska fota mera sådana framöver. Nu börjar även deras underbara trädgård att vakna till liv så därifrån ska ni också få se massor av bilder i sommar!













Tack för alla era snälla kommentarer ni lämnar här på min blogg, jag blir så himla glad! :) Det är verkligen roligt att blogga och jag tycker det är så himla roligt att kika runt hos er allihopa. Ni inspirerar mig vareviga dag! :D

22 kommentarer:

Pysselprinsessan sa...

Härligt hem! Å den öppna spisen är verkligen helt underbar! Tur att den fick bli kvar!
Kramar

StrandviksVillan sa...

Verkar vara ett väldigt mysigt hem! Det är så kul att se levande hem som inte är så stylade och tipptopp-nya och moderna. Härligt!

Mamma C sa...

Vilket hus du bott i. Så roligt med både gammalt och nytt som mixas med varandra. Förstår om din mammma blev nerröstad om spisen.
Ha det så bra.
Kram mamma c

Anonym sa...

Vilka fina kort! De ser ju ut att ha det fintfint dina föräldrar. Älskar den öppna spisen!
Ha det så bra!

Maria sa...

Vilket mysigt hus de verkar bo i!

Anonym sa...

Vilken härlig turkos färg på väggen! Och den där öppenspisen är ju jättefin. Kul att din mamma gillar att blanda gammalt och nytt.
Kram Katta

Anonym sa...

Så fint hem! Vilka härliga detaljer! Skulle vilja ha öppen spis, tur den fick vara kvar hos er!!!

Kram Helena/franska liljan

I Veras hus sa...

Tack själv! Jag upptäckte din blogg från Lyckliga gatans blogg.Gillar ditt hem mycket!

Håller med om att hemma-hos reportage är så kul & inspirerande.Man får mkt idéer.

Välkommen tillbaka!

Anonym sa...

oj! vilket härligt personligt och vackert hem, tycker om när man ser att ngn bor i huset, charmig öppen spis!!!

A home far away sa...

Å härligt att hälsa på föräldrarna då blev de väll glada?
Härlig blandning på hemmet, me like...

Kram på dig
Gunilla

Anonym sa...

Kul att se ett lite annorlunda hem! Tur att de inte slängde ut öppna spisen, magnifik!

Vad glad jag blev av din kommentar hos mig! Tänker länka tillbaks :D Ha det gott!

Anonym sa...

lovely :D vilken ryssdocka blev det?

lilla h sa...

Vilket härligt hus, och så fina detaljer!
TUR att din mamma inte fick som hon ville - den öppna spisen ser hur mysig ut som helst!
Bilden på de udda kopparna är jättesöt - när jag såg den blev jag akut loppis-sugen! :-)
Kram Helena

Sara sa...

Vilket fint hem din mamma har.Många fina detaljer. Gillar lamporna.
Kram Sara

Dicksonska våningen sa...

Stämningen finns verkligen hemma hos dina föräldrar! Härligt att se.
Min bror har mycket fotbollsträningar och matcher så det är lite svårt att komma in hos honom men jag ska försöka i helgen!
Det blir inga större bravader på midsommar för oss. Dåligt väder och bara en enorm längtan efter att få flytta! Kan inte koncentrera mig på mycket annat just nu... :)
Kram kram A

Anonym sa...

Det är jätte inspirerande att titta in hos dig med!!! :-) Vad kul att du har tänkt att börja med hemma hos reportage :-)
nattiskramar

Emma sa...

Svar: Hej!Självklart får du länka te mej, länkar tebax om de e ok??Härlig blogg och härliga bilder, ska kika mer nån dag när inte timmen är så sen!?=)Natti natt, kram emmsan

Ellas Inspiration sa...

Va fint dem har det!

Är uppe i ottan.. Snart skall det grattas i rosa tema...

Ha en bra dag!

Kram Karin

Gårdsromantik sa...

Jag blev nästan yr när jag kikade upp i taket! Snygga målningar han jag i alla fall se.

Vilken tur att hon blev nedröstad - hade ju varit ett helgerån och ett enormt arbete att demontera den där pjäsen!

Kram Maud

Smultronstället sa...

Kul med hemma hos reportage som tema, det är ju blandningen som gör att man blir så inspirerad. Fint hem dina föräldrar har.

Hoppas du får en trevlig midsommar helg! Kram M

Mjuka sa...

Detta ser ju ut att vara ett helt underbart hem!! Den öppna spisen var ju hur läcker som helst och takbjälkarna!! Kul ide med "hemma hos reportage!!
kramar M

mirkajohanna sa...

Vilket mysigt hus!

Jag har utmanat dig också, så kika gärna in!

Bloggarkiv